U mnie wentylator startuje od razu, nie wiem co to ma do rzeczy jeśli chodzi moje pytanie. A było bardzo proste, jakie twoim zdaniem jest prawidłowe ciśnienie klimatyzacji i w jakich warunkach? Bo samo ciśnienie strony HP to trochę za mało bo tak jak u mnie zmienia się ono dosyć znacznie w trakcie pracy. Więc kiedy zwrócić uwagę na ciśnienie? Zaraz po starcie, po minucie? I w jakich widełkach ma się mieścić?
Film idealnie odpowiada na Twoje pytanie tylko wymaga minimum wiedzy aby zrozumieć odpowiedź.
Podstawowa kwestia to ustawienie w DB czy wentyl ma pracować cały czas. W tym przypadku już masz dwa rozgraniczenia jak będzie się zachowywać ciśnienie i w jakich warunkach (a nie napisałeś jak masz ustawione u siebie).
Samo ciśnienie HP to 90% informacji jakie potrzebujemy. Jeśli chcesz zgłebić wiedzę polecam forum klimatyzacja.pl i poczytaj co to przegrzanie czynnika bo naprawdę można by tu elaboraty robić o rzeczach oczywistych i opisywanych na necie miliony razy.Generalnie jeśli mamy do dyspozycji tylko HP to na ciśnienie trzeba patrzeć cały czas od momentu "zimnego silnika" gdy wszelkie rurki, chłodnice i sprężarka są zimne po warunki ekstremalne czyli upał i stanie w korku ponad 10 minut (na nagrzanym asfalcie).Już sama nawet niewiele zabrudzona chłodnica i temp zewnętrza wyższa o 5 stopni może zmienić temperaturę pracy (Ciśnienie układu). Nawet wilgotność ma tu duży wpływ.
Żeby się nie rozpisywać, skoro u Ciebie wentyle chodzą cały czas to nawet w cieple dni ciśnienie w korku nie powinno przekraczać 15bar (takie mam doświadczenia w przypadku silników hdi citroena i peugeota).
Francuzy układ chodzenia mają wykonany bardzo dobrze i nie ma z tym problemów nawet w bardzo gorących klimatach.
HP jest ważne choć wtórne, podstawą jest LP, które ma mieć ok 2,1Bara. Ciśnienie mierzy się jak układ się ustabilizuje czyli na ciepłym silniku po 5 minutach pracy A/C
Z LP w domowych warunkach nic nie zobaczymy, manometr albo przynajmniej zmierzyć temp rurki. Presostat od LP to warunek do startu klimy i tak dla ciekawości nawet jak jest 100g (a nie wymagane w okolicach 500/600 dla rożnych cytryn) to startuje.