Klub Cytrynki
Francuskie.pl - Twoja codzienna
porcja aktualności na temat marki Citroen

Autor Wątek: Xsara II 1.6 16v błąd ładowania akumulatora,brak wolnych obr  (Przeczytany 288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dariusz Sajewicz

  • Nowy Użytkownik
  • Wiadomości: 4
  • Posiadany samochód: Citroen Xsara 2 ,Peugeot 206
  • Miejscowość: Kraków
Xsara II 1.6 16v błąd ładowania akumulatora,brak wolnych obr
« dnia: Październik 20, 2020, 22:17:38 »
Witam.[/size]Mam problem z Xsarą -Po wymianie UPG samochód nie trzyma wolnych obrotów.Czyściłem przepustnicę ,wymieniłem czujnik temp. powietrza w kolektorze sprawdzałem czujnik położenia waluPodpiąłem Lexie wykasowałem wszystkie błędy powstałe po rozłączaniu wtyczek i został tylko jeden błąd-stały błąd ładowania akumulatora.Po odpaleniu(podciągnąłem linkę gazu i na 1200 obr ) pracuje i napięcie ładowania to 14,2v niby dobrze...Kiedy skręcę do oporu kierownicą samochód gaśnie .Po właczeniu świateł ,dmuchawy silnik faluje...Tu utknąłem czy to alternator ? akumulator? dodam ze masowałem dodatkowo nadwozie i silnik ale nic to nie zmieniło.Silnik to benzyna 1.6 16v 109km

Offline Jacek Mierzejewski

  • Wrzuca piąty bieg
  • ***
  • Wiadomości: 1 120
  • Skąd: OSTRÓDA
  • Posiadany samochód: Była Xsara II + Saxo jest Peugeot 407 sedan 2008/2009 2.0HDI + Renault Clio II
  • Miejscowość: OSTRÓDA
Odp: Xsara II 1.6 16v błąd ładowania akumulatora,brak wolnych obr
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 21, 2020, 19:30:14 »
Wymiana samej uszczelki czy wymiana z kompleksowym przejrzeniem/regenerowaniem głowicy?Rozrząd ustawiony dobrze?Wszystkie kable/wtyczki spięte?

Offline Dariusz Sajewicz

  • Nowy Użytkownik
  • Wiadomości: 4
  • Posiadany samochód: Citroen Xsara 2 ,Peugeot 206
  • Miejscowość: Kraków
Odp: Xsara II 1.6 16v błąd ładowania akumulatora,brak wolnych obr
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 21, 2020, 20:45:48 »
Tylko wymiana uszczelki . Po wymianie sprawdziłem ciśnienie w cylindrach - na zimnym silniku 11 -11 5 wiec nie najgorzej...Samochód po awarii został przegrzany.
Wszystkie wtyczki sprawdzane kilka razy.
Rozrząd ustawiony dobrze ale na wszelki wypadek był sprawdzony powtórnie.
Lexia pokazuje tylko błąd ładowania akumulatora-bład stały.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2020, 22:55:03 wysłana przez Dariusz Kłeczek »

Offline Dariusz Kłeczek

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 8 772
  • Skąd: Trzebinia/Birmingham
  • Posiadany samochód: BX 1,9 GTi; AX 1,5 D
  • Zainteresowania: fotografia, nurkowanie
  • Miejscowość: Trzebinia/Birmingham
Odp: Xsara II 1.6 16v błąd ładowania akumulatora,brak wolnych obr
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 21, 2020, 22:56:11 »
Dariuszu, bardzo proszę, abyś nie bawił się formatowaniem czcionki. Część postu zrobiłeś nieczytelną.
Poprawiłem, ale kolejne po prostu usunę.
BX 1,9 GTi 1991 już automat 213.000 km
AX 1,5 D Spot 1996 127.000 km
RENAULT TRAFIC 2,0 DCi 2007 224.000 mil
Hyundai IX35 1,7 CRDi 2014 79.000 mil

Offline Piotr Puścian

  • Kierowca bombowca
  • ****
  • Wiadomości: 4 861
  • Skąd: Sokołów Podlaski
  • Posiadany samochód: C5 FL 2.0 16V (RFJ) LPG + skrzynia 20MB06 + C-Nomade V2
  • Miejscowość: Sokołów Podlaski
Odp: Xsara II 1.6 16v błąd ładowania akumulatora,brak wolnych obr
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 22, 2020, 05:19:40 »
Zdejmij pasek osprzętu. Może alternator aż tak blokuje silnik.

W NFU rozrząd raczej trzeba się postarać żeby źle złożyć. Jednak osprzęt może płatać figle.

 Na pasku osprzętu tam jest też pompa wspomagania?

Offline Dariusz Sajewicz

  • Nowy Użytkownik
  • Wiadomości: 4
  • Posiadany samochód: Citroen Xsara 2 ,Peugeot 206
  • Miejscowość: Kraków
Odp: Xsara II 1.6 16v błąd ładowania akumulatora,brak wolnych obr
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 22, 2020, 21:44:32 »
Jest pompa wspomagania i kompresor niesprawnej klimatyzacji

Offline Dariusz Sajewicz

  • Nowy Użytkownik
  • Wiadomości: 4
  • Posiadany samochód: Citroen Xsara 2 ,Peugeot 206
  • Miejscowość: Kraków
Odp: Xsara II 1.6 16v błąd ładowania akumulatora,brak wolnych obr
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 01, 2020, 21:00:37 »
Alternator wymieniłem i...bez zmian-brak wolnych obrotów i błąd ładowania akumulatora który być może ma związekz brakiem wolnych obrotów