Klub Cytrynki
Francuskie.pl - Twoja codzienna
porcja aktualności na temat marki Citroen

Autor Wątek: PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku  (Przeczytany 2640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ADAM Bielecki

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 16
  • Skąd: chojnów
  • Posiadany samochód: C5 1.8cm3 2002rok
  • Miejscowość: chojnów
PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« dnia: Lipiec 28, 2009, 21:50:07 »
OD PEWNEGO CZASU OBSERWUJE W SWOJEJ C5, DZIWNE ZACHOWANIE. . po dłuższym postju i odpaleniu, śilnik albo szrpnie i gaśnie albo pali jakby nie na wszystkie gar. jak się przygazuje to robi sie ok. silnik jest słabiutki i jakby bez mocy, ciężko nim ruszyć. po około minucie wszystko jest juz ok.
czy to wina wtrysków ? Bo świece wymieniałem kilka miesięcy temu
pozdrawiam

Offline Robert Jesionczak

  • Wrzuca piąty bieg
  • ***
  • Wiadomości: 1 447
  • Skąd: Poznań
  • Posiadany samochód: C5 MkIII 2.0 16V Exclusive BVA sedan 2008 oraz C2 1.4 Exclusive 75 KM Sensodrive 2007
  • Zainteresowania: narty, piłka nożna, rolki, motoryzacja, aktywny wypoczynek
  • Miejscowość: Poznań
Re: [MKI 2002] PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 28, 2009, 22:18:53 »
1. Pokasuj zdublowane tematy.
2. Nie piszemy dużymi literami.
Ultradźwiękowe odgrzybianie klimatyzacji u klienta

Offline Marcin Górecki

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 33
  • Skąd: Oświęcim
  • Posiadany samochód: C5 Prestige 2.0 + "Leniuch" +LPG
  • Miejscowość: Oświęcim
Re: [MKI 2002] PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 29, 2009, 14:30:53 »
Witam wszystkich czytaczy ....

Przylaczam sie do pytania ... generalnie od jakiegos tygodnia moj poduszkowiec ma taki sam objaw ... wymienilem swiece ... podpiecie do kompa ... bledow brak ... :(  ... a samochodzik nie moze sie pozbierac po odpaleniu ... generanie lapie od 1-go krecenia .. a po jakis 2 sec nagle go zamula i nie ma mocy ... po przegazowaniu wszystko wraca do normy i jezdzi bezproblemowo .... na razie w formie plaby robie tak,ze podczas zapalania mam delikatnie wcisniety gaz i jak zafaluje obrotami to mozna jechac i jest OK .... ale uwazam,ze to okres przejsciowy i trzeba cos z tym zrobic .... acha - calonocne kasowanie kompa nic nie dalo ... choc zauwazylem,ze jak jest chlodniej to przy pierwszym odpaleniu dolegliwosc nie wystepuje ... tak jaby jakis czujnik byl walniety , albo w momencie zalaczenia sprzezarki klimy komputer nie odczytuje dodatkowego obciazenia silnika ..... moze ktos mial podobny problem i rozwiazal sprawe ....

Pozdrawiam wszykich i licze na jakas opdpwiedz .....

Offline ADAM Bielecki

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 16
  • Skąd: chojnów
  • Posiadany samochód: C5 1.8cm3 2002rok
  • Miejscowość: chojnów
Re: [MKI 2002] PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 30, 2009, 06:58:10 »
sorki za zbutowane tematy ale serwer chodzi tak wolno, że musiał bym to robic cały dzien. na otwarcie stroy i postu czekałem 16 min.
zróbcie cos z tym
pozdrawiam

Offline ADAM Bielecki

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 16
  • Skąd: chojnów
  • Posiadany samochód: C5 1.8cm3 2002rok
  • Miejscowość: chojnów
Re: [MKI 2002] PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 30, 2009, 23:16:34 »
coś cicho chyba was zatkało , koledzy i koleżanki, żadnej rady nie ma?

Offline Piotr Sobczak

  • Specjalista
  • ******
  • Wiadomości: 6 835
  • Skąd: Warszawa
  • Miejscowość: Warszawa
Re: [MKI 2002] PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 30, 2009, 23:23:20 »
A nie lepiej poswiecic jednak troche czasu zamiast czekac az znow ktos poda gotowe rozwiazanie na tacy i poszukac sobie odpowiedzi w podobnych tematach na tym forum?
Piotrek
kiedyś: Saxo 1.1i SX, Xsara I VTS 1.8i 16V, Xsara II VTS 2.0i 16V, Xantia II 2.0i 16V SX+, C4 by Loeb 2.0i 16V

Offline ADAM Bielecki

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 16
  • Skąd: chojnów
  • Posiadany samochód: C5 1.8cm3 2002rok
  • Miejscowość: chojnów
Re: [MKI 2002] PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 06, 2009, 22:35:27 »
nic nie znalazłem, niestety a poza tym strasznie wszystko muli. znowu czekałem na otwarcie strony 15 min
A kolega jak taki spaejalist ato może pomógł by innym a nie robił docinki. bo tak sobie myślę że to forum jest po to by pomagać a nie się mądrzyć
pozdrawiam

Offline Bartosz Czekała

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 25
  • Skąd: Wielichowo
  • Posiadany samochód: C5 1.8 16V in. LPG 2002r.
  • Miejscowość: Wielichowo
Re: [MKI 2002] PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 14, 2009, 08:22:28 »
Witam,
jeśli komputer w serwisie nic nie wykazał, to prawdopodobnie są zanieczyszczone wtryskiwacze. U mnie też tki problem się  pojawia i gdy tylko to zauważam to wlewam do 50 l benzyny dodatek czyszczący wtryskiwacze i zawory firmy CARLUBE. W moim przypadku duzo jeżdzę na gazie i dlatego szybciej niż jeżdząć na benzynie powstaja osady. Jeśli nie byłoby poprawy, a na pewno powinna być to zostaje mechaniczne przeczyszczenie wtrysków i przy okazji zaworów.
Jeśli to nie pomoże to zostaje wyczyszczenie silnika krokowego czyli przepustnicy. Miałem to robione a ASO jednak nic mi nie dało i dopiero preparat czyszczący układ wtryskowy sprawił, że zapala normalnie. Nie zaszkodzi przeczyścić przepustnicę. Filtr paliwa też należałoby wymienić.
Czekam na odpowiedź o skutkach naprawy. Niestety objawy, które masz miało wielu użytkowników C5. Tak to już jest z tymi Cytrynkami.
Pozdrawiam
B.CZ.

Offline Wojciech Lutyński

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 24
  • Skąd: Wrocław
  • Posiadany samochód: Citroen C5 III, 2.0 HDI, automat, 2009
  • Miejscowość: Wrocław
Re: [MKI 2002] PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 20, 2009, 23:57:10 »
Też tak miałem jeszcze dwa dni temu. W warsztacie wyczyścili świece, dokręcili je, bo podobno były dwie luźne, wyczyścili przepustnice, wymienili filtr pow. umyli wszystko jakimis srodkami. Pomogło. Pali i jedzie jak trzeba. Oczywiście poza tym, że po ich operacji wyskoczył antipollution który nigdy wcześniej sie nie pojawiał. Ale napisze o tym gdzie indziej.
Citroen C5 III, 2.0 HDI, automat, 2009, poprzednio Citroen C5, 2.0 V16, automat, 2003 i VW Touareg 4.2 V8, gaz BRC.

Offline Marcin Górecki

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 33
  • Skąd: Oświęcim
  • Posiadany samochód: C5 Prestige 2.0 + "Leniuch" +LPG
  • Miejscowość: Oświęcim
Re: [MKI 2002] PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2009, 12:28:02 »
No wiec po kolei .... wszystkie tajemne operacje od czyszczenia przepustnicy poprzez wymiane swiec i podmiane cewki nie przyniosly rezultatu .... samochodzik dalej mial czkawke przy odpalaniu .... potraktowalem paliwko w baku ulepszaczami do czyszczenia wtryskow i po przejechaniu ok 150 km na paliwie bylo lepiej ... tzn samochodzik zapalal w miare ale nie mial mocy ...
Nastepnie natchniety wypowiedzia Marcina Połomskiego ,ktory pisal o wlaczeniu autoadaptacji dla BVA postanowilem sobie pogrzebac w komputerze i zalaczylem taka sama procedure dla silnika .... troszke sie zgrzalem bo samochodzik nie chcial odpalic po tej zabawie ... alllleeeee po zostawieniu go na 5 minut z wlaczonym zaplonem odpalil praktycznie melodyjnie .... po przejechaniu ok 15 km w roznymi predkosciami na wyswietlaczu zapalila mi sie kontrolka serwis i po ok 5 sek zgasla ..... od tego czasu samochodzik chodzi jak nowka z salonu ..... wszystkie dolegliwosci przy odpalaniu zniknely ... generalnie byl to strzal w 10 dzieki sugestii kolegi ... acha ... komputerek ktorego uzywam to cdif2 :)

Offline ADAM Bielecki

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 16
  • Skąd: chojnów
  • Posiadany samochód: C5 1.8cm3 2002rok
  • Miejscowość: chojnów
Re: [MKI 2002] PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 27, 2009, 19:01:46 »
co to jest autoadaptacja i jak to zrobić?

Offline ADAM Bielecki

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 16
  • Skąd: chojnów
  • Posiadany samochód: C5 1.8cm3 2002rok
  • Miejscowość: chojnów
Re: [MKI 2002] PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 28, 2009, 18:35:14 »
Dzięki za rady włałem środek do czyszczenia wtrysków i juz po 50 km jest dużo lepiej i rano zapala bez problemu.
pozdrowinka Adam

Offline Wojciech Lutyński

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 24
  • Skąd: Wrocław
  • Posiadany samochód: Citroen C5 III, 2.0 HDI, automat, 2009
  • Miejscowość: Wrocław
Re: [MKI 2002] PROBLEM Z ZAPALANIEM i mocą na zimnym silniku
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 04, 2009, 16:03:02 »
Dla porządku muszę skorygować mój post, że niby wizyta we Franpolu we Wrocławiu coś pomogła. Auto dalej zaczęło gasnąć po starcie, nawet do 3 razy. Co wywaliłem 400 zł na te ich diagnostyki to moje. Pomogło za to przeinstalowanie softu instalacji gazowej tam gdzie zakładałem gaz, za darmo. Teraz pali na dotyk, jednak często dalej nie ma mocy zaraz po ruszeniu na zimnym silniku.
Citroen C5 III, 2.0 HDI, automat, 2009, poprzednio Citroen C5, 2.0 V16, automat, 2003 i VW Touareg 4.2 V8, gaz BRC.