Klub Cytrynki
Francuskie.pl - Twoja codzienna
porcja aktualności na temat marki Citroen

Autor Wątek: dmuchawa nie dziala....  (Przeczytany 3352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciej szczepanek

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 16
  • Skąd: gdansk
  • Posiadany samochód: xsara 1998r 1.4b
  • Miejscowość: gdansk
dmuchawa nie dziala....
« dnia: Listopad 20, 2009, 18:23:11 »
jeszcze nie zdazylem sobie poradzic z jednym problemem,a tu niespodzianka pojawia sie drugi,otoz przestala dzialac dmuchawa,,jeszcze przed calkowita cisza to po kazdym uruchomieniu silnika na chwile sie zalaczala,czy jest ktos kto wie gdzie jest owe urzadzenie i co moze byc przyczyna nagej niedyspozycji,chodzi o xsare 1.4 8v 1998rok produkcji.pozdrawiam.

Offline Jan Ferde

  • Kierowca bombowca
  • ****
  • Wiadomości: 3 207
  • Skąd: Wrocław
  • Posiadany samochód: AR 159, Xsara II 1.6 16v
  • Miejscowość: Wrocław
Re: dmuchawa nie dziala....
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2009, 20:26:23 »
Przejrzyj poniższe tematy, jeśli Twój problem nie występował tam to doprecyzuj opis problemu.

Nieudana naprawa sterownika silnika nawiewu
nawiew, dmuchawa
problem z dmuchawą
Dmuchawa - działa non-stop
Słaby nawiew
 
Xsara
 

Offline maciej szczepanek

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 16
  • Skąd: gdansk
  • Posiadany samochód: xsara 1998r 1.4b
  • Miejscowość: gdansk
Re: dmuchawa nie dziala....
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2009, 20:46:06 »
jutro zajme sie tematem i napisze jakie efekty,dzieki bardzo!!!!!!!! :-)

Offline maciej szczepanek

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 16
  • Skąd: gdansk
  • Posiadany samochód: xsara 1998r 1.4b
  • Miejscowość: gdansk
Re: dmuchawa nie dziala....
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2009, 17:13:17 »
efekty sa takie;rozebralem srodkowa konsole zeby dostac sie do wlacznika dmuchawy z mysla ze moze jakas kostka sie rozpiela i nic,tam chyba wszystko ok,dalej wyciagnolem sama dmuchawe i na krotko dziala,wywalilem dwa schowki i zlokalizowalem tylko regulator klapy,ktory o dziwo wykonuje cykl jak tylko przekrece wlacznikie predkosci,w sumie nie wiem gdzie tam jest jakis bezpiecznik o ile jest,a z podanych tematow to trudno cokolwiek wywnioskowac,nie wiem moze temat mnie przerasta bo wpadlem pierwszy raz przez moja pszczolke w malego nerwa.pozdrawiam.

Offline Jan Ferde

  • Kierowca bombowca
  • ****
  • Wiadomości: 3 207
  • Skąd: Wrocław
  • Posiadany samochód: AR 159, Xsara II 1.6 16v
  • Miejscowość: Wrocław
Re: dmuchawa nie dziala....
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 22, 2009, 17:19:10 »
Kilka pomocniczych pytań:
Nie masz klimatyzacji? Czyli masz dmuchawę z regulacją prędkości 0-1-2-3-4? Spróbuj ustawić na prędkość 4 i zobacz co się dzieje na włączonym silniku.

Zobacz jaki masz prąd ładowania. Nie świeci/żarzy się przypadkiem kontrolka ładowania?
 
Xsara
 

Offline maciej szczepanek

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 16
  • Skąd: gdansk
  • Posiadany samochód: xsara 1998r 1.4b
  • Miejscowość: gdansk
Re: dmuchawa nie dziala....
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 22, 2009, 20:59:26 »
ladowanie jest wporzadku,tak i jest to auto bez klimy ze zwykla regulacja 1-2-3-4,

Offline Jan Ferde

  • Kierowca bombowca
  • ****
  • Wiadomości: 3 207
  • Skąd: Wrocław
  • Posiadany samochód: AR 159, Xsara II 1.6 16v
  • Miejscowość: Wrocław
Re: dmuchawa nie dziala....
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 23, 2009, 00:31:27 »
O ładowaniu napisałem dlatego, że dmuchawa włącza się dopiero, gdy odpalisz silnik, czyli pewnie wtedy gdy prąd w instalacji wynosi 13-14 V (zamiast ~12V z aku). Jeśli tyle nie masz to dmuchawa się nie włączy.

Jeśli na pozycji "4" również dmuchawa nie załącza się to nie dotyczy Ciebie problem z uszkodzonym bezpiecznikiem termicznym.

Pozostaje sprawdzić bezpieczniki pod maską i te w kabinie. Ja więcej pomysłów nie mam. Powodzenia.
 
Xsara
 

Offline Jacek Kustra

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4 459
  • Skąd: Warszawa
  • Posiadany samochód: Renault Scenic IV 1.6 dCI
  • Miejscowość: Warszawa
Re: dmuchawa nie dziala....
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 23, 2009, 09:03:42 »
Doprecyzuje, bo doswiadczen z dmuchawa troche mam i przerabialem temat parokrotnie :)
Jesli nie dziala nawet na 4 biegu, to najprawdopodobniej przepalil sie bezpiecznik w skrzynce pod maska. Ale nie zmienia to faktu, ze bezpiecznik termiczny tez bedzie upalony - bo najpierw strzeli on, a dopiero pozniej bezpiecznik pod maska.

Jesli juz cos takiego kogos spotka, to nalezy sie zastanowic  co jest tego przyczyna. U mnie byl padniety silnik dmuchawy, ktory powodowal przepiecie. Dmuchawa mogla dzialac tylko na 1 i 2 biegu. Wlaczenie biegu 3 wywalalo bezpiecznik termiczny, a wlaczenie biegu 4 palilo bezpiecznik termiczny oraz bezpiecznik pod maska.

Pomogla wymiana silnika dmuchawy.
Moje spalanie

Offline maciej szczepanek

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 16
  • Skąd: gdansk
  • Posiadany samochód: xsara 1998r 1.4b
  • Miejscowość: gdansk
Re: dmuchawa nie dziala....
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 23, 2009, 16:22:10 »
dostalem sie do bezpiecznika termicznego i widac ze ktos go juz reanimowal tzn.bezpiecznika brak(barylki)i jest on polutowany i poklejony,a jesli chodzi o bezpiecznik z podmaski to wyglada dobrze(40A)mam takie dwa pod maska.problem chyba pozostawie elektrykowi bo juz trace cierpliwosc na moja pszczolke,pozdrawiam.

Offline Marek Stępień

  • Byle do przodu
  • *
  • Wiadomości: 198
  • Skąd: Łódź
  • Posiadany samochód: Citroen xsara break 1.4i + LPG
  • Miejscowość: Łódź
Re: dmuchawa nie dziala....
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 23, 2009, 20:00:35 »
podepnę się z moją dolegliwością  pod wątek ,u mnie dmuchawa załącza się kiedy chce w większości chodzi bez problemu na wszystkich biegach ale jak coś jej odbije nie załącza się w ogóle czasem pomorze jak wyłączę silnik  i jeszcze raz odpalę  to zaczyna działać innym razem poruszam kabelkami popukam i po ponownym włączeniu chodzi letnią porą chyba tylko ze dwa razy nie działała a teraz często,mam auto z klimą jeśli to ma jakieś znaczenie.

Offline Marian Czapski

  • Wrzuca piąty bieg
  • ***
  • Wiadomości: 1 320
  • Skąd: Warszawa
  • Posiadany samochód: C4, 1,6 eHDI, 2014; Subaru Forester 2014
  • Miejscowość: Warszawa
Re: dmuchawa nie dziala....
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 24, 2009, 07:48:43 »
Panowie ! Połączenia, połączenia, połączenia. Złącze na regulatorze, złącze przy zespole nastawczym, złącza przy bezpiecznikach i każde inne. Skrajnie urywanie się przewodu (nie widomo gdzie). Przyrząd a przynajmiej lampkę kontrolną w garść i do dzieła.

Offline maciej szczepanek

  • Przyspiesza
  • Wiadomości: 16
  • Skąd: gdansk
  • Posiadany samochód: xsara 1998r 1.4b
  • Miejscowość: gdansk
Re: dmuchawa nie dziala....
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 26, 2009, 19:53:04 »
udalo sie dmuchawa dziala,Pan elektryk uporal sie z problemem,niby jakis przekaznik......